Kozje mlijeko

S nutritivnog gledišta, mijeko je najkompletnija i najizbalansiranija prehrambena namirnica. Iako je sastav kozjeg i kravljeg mlijeka u osnovi vrlo sličan, kozje mlijeko ima znatne dijetetske, nutritivne i terapijske prednosti.

Laktoza  je značajan izvor energije, ubrzava djelovanje probavnog  sadržaja i povećava sposobnost organizma za vezivanje fosfora i kalcijuma. Daje blago-sladunjav ukus mlijeku.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da preko 50% osoba kod kojih se javljaju alergijske reakcije na kravlje mijeko nemaju te reakcije pri konzumiranju kozjeg mlijeka. Kod djece je odsustvo alergijskih reakcija na kozje mijeko  još veće i prelazi čak 90%.

Proteini kozjeg mijeka

Proteini kozjeg mlijeka su probavljiviji od proteina kravljeg mlijeka i efikasnija je apsorpcija aminokiselina. Kazein je glavni protein mlijeka. Nekazeinske frakcije proteina mlijeka (tzv.  proteini surutke) su laktalbumin, laktoglobulin i proteozepepton. Kazeinske micele kozjeg mlijeka su manje u odnosu na kravlje mijeko, a sadržaj proteina surutke je znatno veći. Proteini surutke su najvažniji prroteini. Oni sadrže najviše biološke vrednosti, brzo se apsorbuju i direktno snabdijevaju mišićne ćelije energijom i esencijalnim aminokiselinama. Podižu imunitet organizma. Vrlo efikasno deluju na regeneraciju oboljele i zaštitu zdrave jetre, kao i poboljšanje rada bubrega. Utiču i na probleme smanjenog apetita, pomažu u prevenciji osteoporoze, zubnih naslaga i karijiesa.  Kozje mijeko sadrži više slobodnih esencijalnih aminokiselina nego kravlje mijeko, a od njih najviše TAURIN, čiji je sadržaj sličan kao u humanom mlijeku, a mnogo viši nego u kravljem. Taurin je izuzetno važan u ishrani male djece i beba, jer učestvuje u rastu i razvoju mozga. Kod ljudi, kardiomiopatija je povezana  sa niskom koncentracijom  taurina u tkivima.

Jogurt od kozjeg mlijeka

Monte goat kozji jogurt je idealne gustine za piće, vrlo prijatne, blage arome i izvanredan je kao dopuna obroka.

Kozja surutka

Sadrži 16 vrsta proteina, 20 aminokiselina, 8 minerala, 7 vitamina, do 11 enzima i mnogo drugih, za zdravlje i razvoj živih bića neophodnih, materija.

Mliječna mast kozjeg mlijeka

Mliječna mast kozjeg mlijeka je probavljivija od masti kravljeg mlijeka jer su masne kapljice manje, a kratki lanci masnih kiselina joj to obezbjeđuju. Ova mast sadrži konjugovanu LINOLNU kiselinu, u masti rasvorljive vitamine (A, D, E iK ) i fosfolipide koji sadrže HOLIN. Konjugovanoj  linolnoj kiselini pridaje se važnost u antikancerogenom djelovanju. Holin podstiče oksidaciju masti u jetri i održava ravnotežu koncentracije holesterola. Kozje mijeko sadrži manje holesterola u odnosu na kravlje mijeko. Tri masne kiseline (kapronska, kaprilna i kaprinska) čine oko 20%  ukupnih masnih kiselina i metabolizuju se slično šećerima, tj. mnogo brže se konvertuju u energiju i ne nagomilavaju se u obliku tjelesnih zaliha, pa ne izazivaju začepljenje arterija. Ove masne kiseline daju mlijeku specifičan ukus i miris.

 

Nutritivne vrijednosti kozjeg mlijeka

Kozje mijeko sadrži sve poznate vitamine i niz organskih i neorganskih soli (fosfati, citrati i kazeinati) i značajnu količinu biorazgradivog kalcijuma, fosfora i magnezijuma.

Svi kozji proizvodi poseduju praktično sva navedena svojstva  kozjeg mlijeka.