O nama

Kompanija Ćipranić D.O.O. je osnovana 18.03.2009. god, a njen vlasnik  i direktor  je Boris Ćipranić.

Sjedište kompanije se nalazi u Nikšiću.

Na ovom lokalitetu, tj. zemljištu, u vlasništvu kompanije površine 480ha nalaze se i farma koza i mljekara Monte goat.

Farma je zaživjela 2015. god, kada je po izgradnji farme po najsavremenijoj tehnologiji uvezeno 280 najkvalitetnijih osjemenjenih koza rase Alpina, sa kompletnom pratećom dokumentacijom o porijeklu, genetici i zdravstvenom stanju koza. Godine 2017. uvezeno je još 43 koze rase Mursijana, takođe visokoproduktivne i prvi put na našim prostorima.

 

Vrijeme zasušenja svih koza i njihovo jarenje organizovano je tako da u toku cijele godine farma proizvodi određene količine mlijeka. Na taj način praktično nema “sušnog perioda”, a mljekara prerađuje mlijeko u toku cijele kalendarske godine.

U istom kompleksu izgrađena je i mljekara 2016. god. Građena po najsavremenijim standardima i tehnologiji, mljekara Monte goat ima kapacitet 4.000 lit/smjena i potpuno je automatizovana.

Mlijeko sa farme se cjevovodom prebacuje do mljekare (zatvoren sistem), čime je obezbijeđeno najkraće vrijeme od muže do prerade mlijeka.

Mljekara je konzumno-preradnog tipa, gde se proizvode najkvalitetniji proizvodi, po  sopstvenoj, zaštićenoj tehnologiji.

 

2016. god. zaživjela je i farma krava sa 25 visokoproduktivnih muznih krava rase Braunvieh od čijeg mlijeka se proizvodi sir Gauda i bijela kravlja kriška. U toku je izgradnja farme svinja i mni klanice sa sušarom,za preradu i sušenje kozjeg, telećeg, junećeg i svinjskog mesa. Time će biti zatvoren kompletan ciklus proizvodnje i prerade mlijeka i mesa.